Η στάση της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στις εκλογές

Η στάση της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στις εκλογές για τοπική διοίκηση της 7ης Νοέμβρη

Οι εκλογές για τοπική διοίκηση σε δήμους και περιφέρειες πραγματοποιούνται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιστορικού μεγέθους επίθεση στην εργατική τάξη από τους κεφαλαιοκράτες και την κυβέρνησή τους, με στόχο την κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων. Με αυτόν τον τρόπο απαντάνε στην καπιταλιστική κρίση, σύμφωνα με τα συμφέροντα της τάξης τους, οδηγώντας την εργατική τάξη στην εξαθλίωση.

Σε αυτήν την περίοδο, καθώς η αστική τάξη δεν αρκείται σε επιμέρους ανατροπές αλλά επιδιώκει το συνολικό ξεθεμελίωμα των εργατικών δικαιωμάτων για να μπορέσει να διατηρήσει τα προνόμιά της και να αντιμετωπίσει την κρίση, η δυνατότητα φιλεργατικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής και ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης περιορίζεται στο ελάχιστο.

Σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι η ρευστότητα στο αστικό κομματικό σκηνικό που εκδηλώνεται και με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών. Στόχος είναι η αποτελεσματική αναδιάταξη του κομματικού συστήματος ώστε να... απορροφήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις εκρήξεις που είναι πιθανές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην επίθεση των καπιταλιστών, η απάντηση της εργατικής τάξης και του κινήματός της μπορεί να είναι μόνο επαναστατική. Ένα πρόγραμμα από τη σκοπιά της εργατικής τάξης πρέπει να δίνει περιεχόμενο στο σύνθημα «να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές», να απαντάει επαρκώς στην επίθεση που δέχεται, να αποτελεί πολιτική πρόταση και να δείχνει τη διέξοδο. Η εργατική απάντηση πρέπει να θέσει στόχους που απαιτούν απαλλοτρίωση καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την αστική ταξική κυριαρχία.

 • Η άρνηση πληρωμής του χρέους – η μονομερής διαγραφή του, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την απάντηση στα προβλήματα, για την ικανοποίηση εργατικών και λαϊκών διεκδικήσεων, σε συνδυασμό με την αποχώρηση απ’ το ευρώ και την Ε.Ε και την εκδίωξη του Δ.Ν.Τ.

Αναγκαία αιτήματα-στόχοι μιας εργατικής απάντησης είναι επίσης:

 • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο

 • Κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, χωρισμό εκκλησίας-κράτους, από-υπαλληλοποίηση των παπάδων και ολόκληρης της εκκλησιαστικής ιεραρχίας

 • Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών και των φτωχών αγροτών, η ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών.

 • Μείωση των στρατιωτικών δαπανών, κατάργηση του επαγγελματικού στρατού, επιστροφή όλων των τμημάτων από αποστολές στο εξωτερικό, διάλυση των ειδικών μονάδων της αστυνομίας όπως ΜΑΤ, ομάδες Δ, η αποχώρηση απ’ το ΝΑΤΟ, κλπ.

 • Τιμωρία και αποπομπή όλων όσων έχουν εμπλακεί σε πράξεις βίας ενάντια στο κίνημα.

 • Ικανοποίηση των ώριμων και δίκαιων αιτημάτων του κινήματος για 7ωρο-35ωρο-5νθήμερο, αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις, η διασφάλιση της αναβαθμισμένης ύπαρξης της δωρεάν υγείας, παιδείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης κλπ.

 • Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την καταδίκη του «Καλλικράτη» ως αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός εργατικού προγράμματος.

Μ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα επιδιώκουμε να οικοδομηθεί ένα πολιτικό μέτωπο όλων εκείνων των δυνάμεων που έχουν στο πρόγραμμά τους ανάλογα αιτήματα-στόχους, που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη και στο σοσιαλισμό με στόχο το ενιαίο μέτωπο όλων των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από μια τέτοια διέξοδο.

Με αυτό το πρόγραμμα επιδιώξαμε και την παρέμβαση στις εκλογές για την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, θεωρώντας πως οι κομμουνιστές οφείλουν να αξιοποιήσουν κάθε μάχη για να αναδείξουν την εργατική απάντηση στην κρίση, να αναδείξουν την αναγκαιότητα της δικτατορίας του προλεταριάτου, να διεκδικήσουν την εφαρμογή του προγράμματός τους. Οι κομμουνιστές έχουν χρέος να ενοποιήσουν δυνάμεις στην κατεύθυνση μίας εργατικής κυβέρνησης. Η σημερινή κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος βάζει ως καθήκον τη δημιουργία ενιαίου μετώπου για την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας.

Εκτιμάμε ότι οι εκλογές στις Περιφέρειες και στους Δήμους, έχουν πολιτικό χαρακτήρα και θα παράγουν πολιτικό μήνυμα που θα επιδράσει στους ρυθμούς εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής κι επομένως το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν δυσμενέστερο για τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ), ενώ πρέπει να ηττηθούν και να απομονωθούν τα ψηφοδέλτια των δυνάμεων που στηρίζουν ουσιαστικά το μνημόνιο και την πολιτική της αστικής τάξης (Οικολόγοι, Δημοκρατική Αριστερά). Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να υπάρχει στους τυχοδιωκτισμούς του ΣΥΡΙΖΑ με όποια απόχρωση κι αν εμφανίζονται.

Η προσπάθειά μας να παρέμβουμε στις εκλογές συνεργαζόμενοι με άλλες δυνάμεις είχε θετικά αποτελέσματα τα οποία αντικατοπτρίζονται στις διακηρύξεις των συνδυασμών. Η σύγκριση ανάμεσα στις διακηρύξεις των συνδυασμών στους οποίους είχαμε λόγο και σε αυτές των συνδυασμών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στους οποίους δεν υπήρχαν δικές μας δυνάμεις, δείχνει την επίδραση που είχαμε σαν οργάνωση. Δείχνει επίσης τα προγραμματικά ελλείμματα των εκλογικών συμμάχων μας, την αστάθειά τους και τις ταλαντεύσεις τους σε σχέση με κορυφαία πολιτικά ζητήματα (επαναστατική προοπτική, στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Όπως φάνηκε και από τη διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων, σε αυτές τις εκλογές συνεργαζόμαστε με δυνάμεις που έχουν θολό εργατικό προσανατολισμό και σοσιαλδημοκρατικές επιρροές. Οι μετωπικές συνεργασίες άλλωστε, μπορούν να περιλαμβάνουν και τέτοιες δυνάμεις, με την προϋπόθεση ότι οι κομμουνιστές πρέπει να ξεκαθαρίζουν από την αρχή τους στόχους τους και να μην κάνουν εκπτώσεις στο όνομα της εκάστοτε συνεργασίας. Γι’ αυτό οι δυνάμεις της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ προπαγανδίζουν και θέτουν προς συζήτηση ολόκληρο το πρόγραμμα τους.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, συμμετέχουμε σε ψηφοδέλτια σε 6 περιφέρειες: Πελοπόννησος, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κρήτη, Ιόνια νησιά, Αττική. Συγκεκριμένα συμμετέχουμε στα παρακάτω ψηφοδέλτια:

 • Αττική: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή

 • Ήπειρος: Αριστερή παρέμβαση στην Ήπειρο

 • Πελοπόννησος: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στο Μοριά

 • Κρήτη: Αντικαπιταλιστική – Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη

 • Θεσσαλία: Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Θεσσαλία

 • Ιόνιο: Αντικαπιταλιστική Αριστερά στο Ιόνιο

Ψηφοδέλτια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στα οποία δεν παρεμβήκαμε στη διαμόρφωση της διακήρυξης και δεν συμμετέχουν σύντροφοί μας κατεβαίνουν σε 4 περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχαμε στη διαμόρφωση και επιδράσαμε στο κείμενο της διακήρυξης, ωστόσο δεν συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο για πολιτικούς λόγους. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή των δυνάμεων της ΑΡΑΝ σε ψηφοδέλτιο στο Δήμο της Πάτρας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την επαναστατική Αριστερά ούτε από άποψη περιεχομένου ούτε από τη σκοπιά των διαδικασιών συγκρότησής του, αποτελεί τυχοδιωκτική πολιτική που υπονομεύει το κατέβασμα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η τυχοδιωκτική στάση της ΑΡΑΝ δεν αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα από τις υπόλοιπες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι οποίες είναι γι’ αυτόν το λόγο συνυπεύθυνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Θεωρώντας ωστόσο, θετική την κατεύθυνση στην οποία κινείται η διακήρυξη του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια, το στηρίζουμε εκλογικά.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες στις οποίες δεν συμμετέχουμε, στηρίζουμε επίσης εκλογικά τα ψηφοδέλτια που έχουν συγκροτήσει οι δυνάμεις με τις οποίες συμμαχούμε σε 6 Περιφέρειες παρά τα ελλείμματα που διαπιστώνουμε στα κείμενά τους, απ’ τη στιγμή που αναδεικνύουν στόχους και αιτήματα όπως, διαγραφή του χρέους, κρατικοποιήσεις-εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, αποδέσμευση απ’ την Ε.Ε κ.λπ.

Στην προεκλογική περίοδο διαφαίνεται ότι στρώματα της εργατικής τάξης, αλλά και μικροαστικά στρώματα, πιεσμένα από την πραγματικότητα την οποία βιώνουν και αηδιασμένα απ’ την αστική πολιτική, οδηγούνται στην ψήφο του λευκού και του άκυρου, αλλά και στην αποχή, που αποτελεί μία ακόμα αστική εναλλακτική λύση για την πολιτική περιθωριοποίηση της εργατικής τάξης.

Σαν κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ δεν προκρίνουμε το Λευκό, το Άκυρο ή την αποχή, παρά μόνο εκεί που δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια με κάποια έστω στοιχειώδη χαρακτηριστικά εργατικής πολιτικής όπως στόχοι πάλης και αιτήματα που περιλαμβάνονται στις διακηρύξεις μας (διαγραφή του χρέους, κρατικοποιήσεις-εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο, έξοδος από Ε.Ε κ.λπ.)

Στις 2 περιφέρειες (Στερεά Ελλάδα–Εύβοια, Νότιο Αιγαίο) στις οποίες δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, παρέχουμε κριτική εκλογική στήριξη στους συνδυασμούς του ΚΚΕ. Επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για να εκφραστεί η ψήφος διαμαρτυρίας. Αυτή την ψήφο διαμαρτυρίας άλλωστε, διεκδικεί και η ηγεσία του ΚΚΕ, μιας και δεν είναι ικανή να διεκδικήσει κάτι παραπάνω όπως θα όφειλε. Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ εκπέμπει μια σεχταριστική πολιτική που λέει ότι «εμείς είμαστε και κανένας άλλος», προβοκάροντας τα ψηφοδέλτια στα οποία συμμετέχουμε και εμείς, χαρακτηρίζοντάς τα «αναχώματα και εφεδρείες του δικομματισμού».

Εκτίμηση της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ είναι ότι κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα έχουν οι εκλογές και στους μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Στους Δήμους της Αθήνας και του Πειραιά, σύντροφοί μας ενεπλάκησαν στις διαδικασίες. Ωστόσο, οι δυνάμεις που είχαν αναλάβει τη διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίου δεν είχαν καμία πρόθεση να ανοίξουν τη συζήτηση, στένεψαν τα πράγματα, δεν πήραν υπόψη τις παρατηρήσεις μας και κατέληξαν σε συνδυασμούς που εκφράζουν έναν ρηχό αντικαπιταλισμό και δεν ξεφεύγουν από τα όρια της αντίστασης. Στα ψηφοδέλτια αυτά δεν συμμετέχουμε, αλλά τα στηρίζουμε εκλογικά. Σε εκλογική στήριξη καλούμε και για το ψηφοδέλτιο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο Δήμο Πάτρας στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, με τη λογική που ήδη περιγράφτηκε.

Συμμετέχουμε επίσης και στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στους Δήμους Περιστεριού, Ιωαννίνων και Ζίτσας Ν. Ιωαννίνων.

Στους υπόλοιπους Δήμους στηρίζουμε εκλογικά τους συνδυασμούς που συγκροτούν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπου αυτοί υπάρχουν (π.χ. Βύρωνας, Δάφνη, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα κλπ.).

Στους υπόλοιπους Δήμους που δεν συμμετέχει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, στηρίζουμε τους υποψήφιους που στηρίζονται απ’ την κομμουνιστική αριστερά εφόσον οι συνδυασμοί τους έχουν κάποια απ’ τα προγραμματικά χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω.

Στηρίζουμε επίσης συνδυασμούς απερχόμενων Δημάρχων που έχουν έρθει έμπρακτα σε σύγκρουση με το ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο έχει επιβληθεί στους Δήμους και έχουν τοποθετηθεί σαφώς ενάντια στον Καλλικράτη και κατεβαίνουν και σε αυτές τις εκλογές.

Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Η σημερινή κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος καθιστά επιτακτικό το καθήκον της δημιουργίας ενιαίου μετώπου για την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δράσουν οι κομμουνιστές ενοποιώντας δυνάμεις στο στόχο της εργατικής κυβέρνησης. Σαν κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ θα κριθούμε στις εκλογές αυτές από το κατά πόσον θα μετρήσουμε αποτελέσματα στην προώθηση αυτής της κατεύθυνσης και λογικής είτε με το κέρδισμα αγωνιστών στην επαναστατική πάλη είτε με τη συμπόρευση και συμμαχία με άλλες δυνάμεις.Αναζήτηση