[2024-01-03] Η αόρατη αλλά υπαρκτή «ανθρώπινη σκόνη»

Η αόρατη αλλά υπαρκτή «ανθρώπινη σκόνη»

 

 

Το ελεεινό υποκείμενο που αποτελεί την ηγετική φυσιογνωμία των ναζί ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Αθήνας ολομόναχος, στις 30 Δεκέμβρη, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του υπόλοιπου Δημοτικού Συμβουλίου. Ούτε ένας οπαδός του ναζί δεν τόλμησε να εμφανιστεί. Ούτε ένας από τους 11 χιλιάδες ψηφοφόρους του στην Αθήνα, ούτε ένας από  τους 240 χιλιάδες που ψήφισαν «Σπαρτιάτες» λίγους μήνες πριν. Πήγε, ορκίστηκε και απήλθε με μοναδική παρέα την αστυνομική συνοδεία.

Η χωριστή ορκωμοσία του ναζί επιβλήθηκε, βέβαια, από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος. Όμως, η ανυπαρξία χειροκροτητών οφείλεται στη φύση του φασιστικού κινήματος που τρέφεται από το μίσος για τους αδύναμους (τους εργάτες, τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους κ.λπ.), αλλά για να ισχυροποιηθεί χρειάζεται τη στήριξη των ισχυρών.

Η σημερινή εξαφάνιση των ναζί από τον δρόμο δεν σημαίνει την οριστική εξάλειψη του φασιστικού κινδύνου. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι παρών. Η πολιτική τους συνέχεια στον Δήμο της Αθήνας βασίζεται στην παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα τοπικά διαμερισματικά συμβούλια. Η συνέχεια αυτή πρέπει να διακοπεί και αυτό είναι το καθήκον που σήμερα πέφτει στις πλάτες του αντιφασιστικού κινήματος.