[2015-06-08] Σύσκεψη της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

«Οι πολιτικές εξελίξεις και το επόμενο βήμα του κινήματος»

Τετάρτη 10 Ιουνίου, 7:30 μμ, Μιαούλη 11, Ψυρρή

 

Οι εξελίξεις, 4 μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φαίνεται να επιταχύνονται. Η στρατηγική της «διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές κατέρρευσε πλήρως και η κυβέρνηση υποχωρεί άτακτα από όλες τις «κόκκινες γραμμές» της.

 

Η κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές που δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει τη διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος και συνιστά κατάφωρη παραβίαση της λαϊκής εντολής.

Η κυβερνητική υποχώρηση ήταν προδιαγεγραμμένη. Οι εξελίξεις απλά επιβεβαιώνουν ότι η διακηρυγμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μνημονίου εντός ευρωζώνης, ήταν εκτός πραγματικότητας. Η εμπειρία του τελευταίου 4μήνου αποδεικνύει ότι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε ρήξη με την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκρουση με ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες. Κατάργηση του μνημονίου σημαίνει: μονομερής διαγραφή του δημόσιου χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων, έξοδο από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη.

Ποια πολιτική δύναμη μπορεί όμως να εκπροσωπήσει αυτό το πολιτικό πρόγραμμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πλέον σε κατεύθυνση προσχώρησης στις μνημονιακές δυνάμεις και η πλειοψηφία της υπόλοιπης Αριστεράς επαναλαμβάνει τους βασικούς στόχους αυτού του προγράμματος σαν να είναι προσευχή, παραπέμποντας την υλοποίησή του στο απροσδιόριστο μέλλον και σε κάποιο απροσδιόριστο κίνημα, χωρίς να μπορεί να διατυπώσει άμεση πρόταση και να χαράξει προοπτική.

Μπορούν οι δυνάμεις -εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ- που συγκλίνουν σε αυτό το πρόγραμμα, και κατανοούν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για κατάργηση του μνημονίου, να σηκώσουν το βάρος της εκπροσώπησής του και της διεκδίκησης της εξουσίας; Με ποιο σχέδιο μπορούν πολιτικές δυνάμεις και αγωνιστές να δώσουν τη μάχη ενάντια στην ενσωμάτωση στο μνημονιακό πλαίσιο, αλλά και χωρίς να ξεπέφτουν στο σεχταρισμό;

Για να συζητήσουμε αυτά τα ερωτήματα οργανώνουμε ανοιχτή σύσκεψη-συζήτηση την Τετάρτη 10 Ιούνη, στα γραφεία μας Μιαούλη 11, Ψυρρή.