Η οργή να γίνει αγώνας: Ανακοίνωση της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για τη ΛΑΡΚΟ

Η οργή να γίνει αγώνας

Ανακοίνωση της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για τη ΛΑΡΚΟ

Ο δεύτερος νεκρός εργάτης και οι τραυματίες στη ΛΑΡΚΟ, καθώς κι όλα τα θανατηφόρα «ατυχήματα» που καθημερινά θρηνούμε στους τόπους δουλειάς (ΔΕΗ, οικοδομικές κατασκευές, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες) δείχνουν τη λογική του κεφαλαίου, που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι - με κάθε μέσο και τρόπο- η μεγιστοποίηση του κέρδους του, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνθήκες εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια, τη ζωή της εργατικής τάξης.


Ο εργάτης για τους καπιταλιστές θεωρείται είδος αναλώσιμο…

Στη ΛΑΡΚΟ εδώ και πολλά χρόνια συντελείται ένα...

έγκλημα που έχει τα επακόλουθα του: κατασπατάληση πόρων με όργιο διορισμών κομματικών στελεχών σε διευθυντικές θέσεις, απολύσεις, μείωση στα μεροκάματα, θανατηφόρα «ατυχήματα», καταστροφή του βιομηχανικού συγκροτήματος.

Κι όλα αυτά για να απαξιωθεί η ΛΑΡΚΟ και να πουληθεί με όσο γίνεται πιο φτηνή τιμή στους ιδιώτες. Βλέπουμε το γνωστό έργο που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «κατ’ εντολή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Η ΝΔ συνεχίζοντας το νεοσυντηρητικό και αντεργατικό της κατήφορο ξεπουλώντας τα πάντα – ΟΤΕ, Ολυμπιακή, λιμάνια, νοσοκομεία, δρόμους, εργοστάσια – οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ προς πώληση.

Η εργατική τάξη δεν έχει κανένα συμφέρον απ’ αυτού του είδους την πολιτική. Το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου συμφέρει μονάχα τους εργοδότες και το κεφάλαιο.

Οι εργάτες ενωμένοι, συσπειρωμένοι στα συνδικάτα τους, διώχνοντας τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και τους πράκτορες της εργοδοσίας απ’ αυτά, χρειάζεται να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα τους που κατακτήθηκαν μ’ αγώνες και θυσίες ετών και ν’ απαντήσουν στην πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου με όξυνση των αγώνων τους.


Να μην ξεπουληθεί η ΛΑΡΚΟ

Να μη δεχτούμε καμία απόλυση

Να παλέψουμε για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για πραγματικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αντί για πετσόκομμα της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Κάτω τα χέρια απ’ τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυξήσεις στις συντάξεις και όχι στα όρια συνταξιοδότησης.

Όχι στην προσταγή των καπιταλιστών που απαιτούν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κι εξατομίκευση της διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ για να μη χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο την οικονομική κρίση του ως όχημα για να ξεζουμίσει την εργατική τάξη


κομμουνιστική οργάνωση

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ


 

Νικηφόρου 8, 10437 Αθήνα

210-52411932

 

Δημοκρατική οργάνωση της παραγωγής Εθνικοποίηση με εργατικό έλεγχο

-Εθνικοποίηση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων σε κάθε μορφή παραγωγής (βιομηχανική αγροτική) και στις υπηρεσίες, με εργατικό έλεγχο υπό την έννοια ότι οι αποφάσεις των αιρετών και κάθε στιγμή ανακλητών επιτροπών των εργατών ή άμεσα της Γενικής Συνέλευσής τους είναι υποχρεωτικές για τη διοίκηση.

-Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών, με εργατικό έλεγχο και κατάργηση κάθε εμπορικού μυστικού και τραπεζικού απορρήτου.


Το αίτημα της εθνικοποίησης με εργατικό έλεγχο είναι βασικό για την εργατική τάξη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείπεται. Βρίσκεται στον αντίποδα της αστικής εθνικοποίησης, την οποία υλοποιούν και δεν θα σταματήσουν να υλοποιούν και στο μέλλον οι αστικές κυβερνήσεις, προχωρώντας κατά καιρούς στην κρατικοποίηση επιχειρήσεων.

Η κρατική επιχείρηση στον καπιταλισμό δρα υπέρ του συνολικού κεφαλαίου και όχι υπέρ των εργαζομένων. Δεν μειώνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, αντίθετα μπορεί και να τον αυξάνει. Παλεύοντας κατά των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων στις σημερινές συνθήκες νεοσυντηρητικής αναδιάρθρωσης, οι εργαζόμενοι προτάσσουν την πάλη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αντιστρατεύονται την επιδίωξη των καπιταλιστών και του κράτους τους για αύξηση της εκμετάλλευσης.

Το "όχι στις ιδιωτικοποιήσεις" πρέπει να συνοδεύεται από το αίτημα της εφαρμογής του ελέγχου στις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το αίτημα του εργατικού ελέγχου στοχεύει στην κατάργηση του διευθυντικού δικαιώματος του ιδιώτη καπιταλιστή στον ιδιωτικό τομέα και της κρατικής διεύθυνσης στον κρατικό, και μόνο με την εφαρμογή του η εθνικοποίηση των επιχειρήσεων εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργατών.

Εργατικός έλεγχος σημαίνει ότι οι αιρετοί και ανά πάσα στιγμή ανακλητοί εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, μπορούν να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα του ελέγχου τους και οι αποφάσεις τους είναι υποχρεωτικές για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Το αίτημα αυτό προσκρούει στην εξουσία και το κουμάντο του καπιταλιστή ή του κρατικού διευθυντή, γι αυτό θα γίνεται πραγματικότητα στο βαθμό που θα μεγαλώνει η δύναμη του εργατικού κινήματος και θα εξασθενίζει η δύναμη των καπιταλιστών. Ολοκληρωτικά, ολόπλευρα και πανεθνικά, αυτό το αίτημα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μετά την ανατροπή της αστικής εξουσίας.

Η προβολή αυτού του αιτήματος βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την πρακτική των διάφορων αστικορεφορμιστικών δημοκρατικοφανών "εργατικών ελέγχων" και συμμετοχικών οργάνων που στόχο έχουν την απρόσκοπτη αύξηση των καπιταλιστικών κερδών και τη διατήρηση του καπιταλισμού. Οι κομμουνιστές βεβαίως δεν κηρύσσουν οπωσδήποτε την αποχή από την πάλη μέσα σε παρόμοια ρεφορμιστικά συμμετοχικά όργανα. Μόνο που η δράση μέσα σ' αυτά πρέπει να συνοδεύεται από την αποκάλυψη του ρόλου τους και την προβολή του γνήσιου εργατικού ελέγχου, ώστε να αποφεύγεται η ενσωμάτωση της εργατικής τάξης και η διάδοση ρεφορμιστικών αυταπατών και να προωθείται η συνειδητοποίηση του πραγματικού εργατικού συμφέροντος.


(Απόσπασμα από τις Θέσεις της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Περιοδικό “Αριστερή Ανασύνταξη”, τεύχος 31, Φλεβάρης 2007)


κομμουνιστική οργάνωση

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ


Νικηφόρου 8, 10437 Αθήνα

210-52411932

Αναζήτηση