Για τον ξυλοδαρμό εργαζόμενης στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Για τον ξυλοδαρμό εργαζόμενης στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μετά την εξέλιξη στην οποία ο φάκελος της Κούνεβα οδηγήθηκε στο αρχείο, αποθρασύνθηκαν περισσότερο οι εργολάβοι καθαριότητας, με αποτέλεσμα εργολάβος να ξυλοκοπήσει εργαζόμενη καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το γεγονός της αρχειοθέτησης της υπόθεσης της Κούνεβα ενθάρρυνε τους εργολάβους να τιμωρήσουν την συγκεκριμένη εργαζόμενη που δεν υποτασσόταν στα σχέδια της εργοδοσίας, να υπογράφει δηλαδή πλαστά πιστοποιητικά καθαριότητας από αυτά που καθάρισε, δηλαδή διπλάσια δωμάτια και ταυτόχρονα να συγκρούεται για τις εργασιακές της σχέσεις.

Η ωμή παρέμβαση του αστικού κράτους υπέρ των καπιταλιστών και ενάντια

στους εργαζόμενους φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ την απόπειρα δολοφονίας της Κούνεβα την βάλανε στο αρχείο, ένα άλλο γεγονός, της απαγωγής Παναγόπουλου, διαλευκάνθηκε πλήρως. Το αστικό κράτος προστατεύει τα παιδιά του και έρχεται σε αντίθεση καθημερινά με τους εργαζόμενους, που αποτελούν την πηγή του πλούτου των καπιταλιστών.

Είναι γνωστό και ευρύτερα μετά τα γεγονότα της Κούνεβα, ότι οι εν λόγω εργολάβοι, λυμαίνονται τομείς του Δημοσίου, στα υπουργεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δημόσιους οργανισμούς. Καταστρατηγούν τις εργασιακές σχέσεις που έχουν απομείνει χάρις στις κομματικές τους σχέσεις, την ασυλία που έχουν οι εργοδότες από την Επιθεώρηση Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους. Πληρώνουν όσο θέλουν τους εργαζόμενους, απαγορεύουν τον συνδικαλισμό, απολύουν χωρίς να λογοδοτούν πουθενά. Τα κέρδη τους είναι τεράστια από το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Αυξάνουν την απόλυτη υπεραξία που κλέβουν χάρη στον εργασιακό μεσαίωνα που εφαρμόζουν.

Από τη άλλη πλευρά το συνδικαλιστικό κίνημα διασπασμένο και τραυματισμένο, επειδή κυριαρχεί η αστική αντίληψη, οδηγεί εργαζόμενους μακριά από τις γραμμές του με αποτέλεσμα να γίνεται η εργατική τάξη βορά στην επίθεση των καπιταλιστών και να μην μπορεί να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη δικαιώματα της ζωής του.

Δεν φτάνουν οι μόνο οι καταγγελίες για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψει για κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των αντεργατικών νόμων.

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στα συνεργεία των εργολάβων, ιδιαίτερα στο πανεπιστήμιο ,ανεξάρτητα αν αλλάζει ο εργολάβος σήμερα. Να πληρώνονται από το πανεπιστήμιο για όσο υπάρχουν εργολάβοι.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

  • Να φύγουν τώρα όλοι οι εργολάβοι από τους δημόσιους χώρους.

  • Σταθερές εργασιακές σχέσεις που να κατοχυρώνονται με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για 7ωρο – 5νθήμερο – ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

  • Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι με βάση το κλέψιμο που έχουν υποστεί από τους εργολάβους κι αν αυτοί δεν ανταποκριθούν να δημευθεί η περιουσία τους.

Για να ξεπεράσουμε τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος που έχει επιβληθεί, απαιτείται σήμερα ένας αυθεντικός συντονισμός σωματείων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών στην βάση των προβλημάτων των εργαζομένων με στόχο την ανατροπή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την απόκρουση της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, την βελτίωση των συνθηκών ζωής της Εργατικής Τάξης και την αύξηση των μισθών και των μεροκάματων με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές νίκες το εργατικό κίνημα και να συσπειρώσει σήμερα τους εργάτες από την επίθεση που δέχονται.

5/7/09

κ.ο.ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Οργάνωση Ιωαννίνων