[2023-09-10] Ο λαός πνίγεται

Ο λαός πνίγεται στις πλημμύρες,

καίγεται στις πυρκαγιές, σκοτώνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αυτή είναι η κανονικότητα σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη καπιταλιστική εκμετάλλευση και κερδοφορία.

Ανασφάλεια, αταξία, εγκληματικές ευθύνες, ανικανότητα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης της ΝΔ, και του κεντρικού, τοπικού και περιφερειακού κράτους.

Όταν ο λαός χρειάζεται κάτι περισσότερο για να επιβιώσει και να ζήσει, τότε ανακαλύπτει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η ψήφος στη σταθερότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη πριν λίγους μήνες μεταφράζεται σε αστάθεια και ανασφάλεια της εργατικής τάξης για την ίδια της ζωή, και σε παχυλά κέρδη για εργολάβους και εταιρείες που ασχολούνται με έργα υποδομών (ΑΚΤΩΡ –εμπλεκόμενη στο σιδηροδρομικά έγκλημα στα Τέμπη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ.ά.).

Η Ελλάδα γίνεται διάσημη στον κόσμο για τις καταστροφές της: σιδηροδρομικά δυστυχήματα με δεκάδες νεκρούς, πρωταθλήτρια σε καμένες εκτάσεις από τις πυρκαγιές, πνιγμένους πρόσφυγες σε Αιγαίο και Ιόνιο, ανθρώπους που τους σπρώχνουν στο θάνατο από τους καταπέλτες των πλοίων, και τώρα πλημμυρισμένες πόλεις και χωριά. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα και την «αγωνία» των καπιταλιστών και της κυβέρνησης για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα («βιτρίνα» που ραγίζει από τις «αναποδιές», κατά την έκφραση του Μητσοτάκη, όπως αυτής του σβησίματος από τον χάρτη της Θεσσαλίας).

Αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα και έργα υποδομής που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν, συστήματα ασφαλείας που και αυτά έπρεπε να υπάρχουν αλλά δεν υπήρχαν, μηχανισμοί αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που μας έλεγαν πως υπάρχουν αλλά, όπως φάνηκε, δεν υπήρχαν, απουσία στοιχειώδους άμεσης βοήθειας σε νερό και τροφή για τους εγκλωβισμένους, απουσία σοβαρής και συντονισμένης κινητοποίησης του συνόλου του κρατικού μηχανισμού για τη βοήθεια του πληθυσμού που κινδυνεύει, απουσία σχεδίου για την εκτόνωση της πλημμύρας. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του λεγόμενου επιτελικού κράτους και της τάχα αναβαθμισμένης πολιτικής προστασίας.

Μετά την επέλαση του Ιανού, πριν λίγο καιρό, όπου η κυβέρνηση, το κράτος, η Περιφέρεια πιάστηκαν απροετοίμαστοι, δόθηκαν κάποια κονδύλια για κάποια έργα τα οποία, υποτίθεται, θα προστάτευαν την παραγωγή και τους ανθρώπους από παρόμοια φαινόμενα. Κάποιοι εργολάβοι, σε γνώση του κράτους και της Περιφέρειας, έκαναν πάρτι, και κάποιο τοπικοί παράγοντες έκαναν κάποια μερεμέτια βιτρίνας με μέρος αυτών των κονδυλίων, πάλι σε γνώση του κράτους, των Δήμων και της Περιφέρειας.

Η πρόσφατη υπερχείλιση των ποταμών της περιοχής της Θεσσαλίας και η πλημμύρα που προκλήθηκε αποκάλυψε την πραγματικότητα: με πορδές δεν βάφονται αυγά!

Οι θάνατοι ανθρώπων είναι αρκετοί, χωρίς ακόμα να μπορεί να διευκρινιστεί ο αριθμός τους. Να που και επί Μητσοτάκη χάνονται όχι μόνο στρέμματα αλλά και ανθρώπινες ζωές. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, αφού τα κέρδη των καπιταλιστών μπαίνουν πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν είναι τεράστιες. Χιλιάδες ζώα πνίγηκαν, περιουσίες χάθηκαν, σπίτια γκρεμίστηκαν, άλλα σκεπάστηκαν από το νερό ή πλημμύρισαν.

Θα πάρει αρκετό καιρό για να κλείσουν αυτές οι πληγές.

Μετά από όσα προηγήθηκαν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται στη θέση της γιατί δεν υπάρχει κανείς να την αμφισβητήσει. Οι κομμουνιστές οφείλουν να προβάλουν ήδη από σήμερα την ανάγκη της πάλης για την ανατροπή της και για την ανάδειξη μιας εργατικής κυβέρνησης.

 

Η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία στις περιοχές που επλήγησαν, πρέπει να οργανώσουν άμεσα πλατιές επιτροπές αλληλεγγύης και διεκδίκησης. Βοηθώντας ο ένας τον άλλο και διεκδικώντας αποφασιστικά και αγωνιστικά από το κράτος, την κυβέρνηση, τους Δήμους και την Περιφέρεια:

  • Άμεση μέριμνα για τη στέγαση, την τροφή, το νερό, την υγεία όλων όσων επλήγησαν από την πλημύρα.
  • Άμεση οικονομική στήριξη όλων των νοικοκυριών που επλήγησαν.
  • Άμεση αποζημίωση των παραγωγών.
  • Άμεσος έλεγχος και καταγραφή των ζημιών και της κατάστασης των σπιτιών, επιχειρήσεων και άλλων κτηρίων. Μέριμνα για την αποκατάσταση των ζημιών με κρατικά κονδύλια.
  • Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δεν μπορούσαν να πάνε για εργασία και να προσμετρήσει ο χρόνος συντάξιμος.
  • Μέτρα για την αποφυγή ασθενειών από τα απόνερα, τα λύματα, τα σκουπίδια, τη λάσπη της πλημμύρας.
  • Κονδύλια για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα και έργα υποδομής.
  • Αναστολή-κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

 

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, www.anasyntaxi.gr