[2023-07-19] Αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων

Αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων

ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ

Αφού η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κονταροχτυπήθηκαν για τις αυξήσεις που θα δώσουν στους Δημόσιους Υπαλλήλους πριν τις εκλογές, ήρθε η ώρα της αλήθειας . Η ΝΔ, ως κυβέρνηση πλέον, θα δώσει αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό στους δημοσίους υπαλλήλους από το 2024!

Συγκεκριμένα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αύξηση κάτι λιγότερο από 70 ευρώ το μήνα, και επίσης αυξήσεις στα επιδόματα παιδιών (από 50 σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, από 70 σε 120 ευρώ για δύο τέκνα, κτλ). Δεδομένου ότι με την αύξηση του εισοδήματος, αυξάνεται η φορολογία, τα καθαρά χρήματα που θα μπουν στην τσέπη ενός δημόσιου υπαλλήλου είναι γύρω στα 40 με 50 ευρώ από τις αυξήσεις μισθού και περίπου 15 ευρώ καθαρά για κάθε παιδί. Πρακτικά αυτό σημαίνει μεσοσταθμικές αυξήσεις για το 2024 που δεν ξεπερνούν το 4,5%, όταν μόνο το 2022, λόγω πληθωρισμού, ο πραγματικός μισθός του υπαλλήλου μειώθηκε κατά 7,4%.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αυξήσει κατά 30% τα επιδόματα θέσεων ευθύνης στους προϊσταμένους. Καθόλου περίεργη αυτή η προνομιακή μεταχείριση προς τους προϊσταμένους: η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να μετατρέψει το δημόσιο τομέα (δημόσια διοίκηση, δημόσια υγεία, δημόσια εκπαίδευση, κτλ) σε όργανο εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών (κυρίως, της ιδιωτικοποίησης και της εφαρμογής της θέλησης των κεφαλαιοκρατών σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής). Για να το καταφέρει αυτό απαιτείται ένα πειθαρχημένο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό. Οι προϊστάμενοι θα αναλάβουν το ρόλο των μάνατζερς που θα φέρουν σε πέρας αυτόν το στόχο και επομένως η κυβέρνηση θέλει να τους δώσει κίνητρο.

Για τους απλούς υπαλλήλους, αυτούς που βγάζουν όλη τη δουλειά και κρατάνε όρθια την κοινωνία –τους υπαλλήλους Υπουργείων, Δήμων, σχολείων, νοσοκομείων, κτλ – εκτός από τα ψίχουλα των αυξήσεων, η κυβέρνηση προωθεί την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση είναι ο ψευδεπίγραφος τίτλος που δίνουν οι «άριστοι» της κυβέρνησης για την απαίτηση της πλήρους συμμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων στην εφαρμογή της εγκληματικής πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου. Ο/Η εκάστοτε «άριστος/η» Υπουργός Υγείας, που βαρύνεται με τα εγκλήματα των χιλιάδων νεκρών της πανδημίας και αυτών που πεθαίνουν στο δρόμο από έλλειψη ασθενοφόρων, θα έχει το δικαίωμα να αξιολογεί τους εργαζόμενους των νοσοκομείων στο κατά πόσο προωθούν τη εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη δημόσια υγεία. Ο/Η εκάστοτε «άριστος/η» Υπουργός Παιδείας, που βαρύνεται με την κατακρεούργηση του μέλλοντος χιλιάδων παιδιών, θα αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς για το κατά πόσο βρίσκουν χορηγούς για τα σχολεία και στέλνουν πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια και (προσεχώς) πανεπιστήμια. Και ο/η εκάστοτε «άριστος/η» Υπουργός Εσωτερικών θα αξιολογεί τους υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης στο κατά πόσο ο δημόσιος τομέας γίνεται πιο φιλικός στην επιχειρηματικότητα και τους καπιταλιστές.

Δυστυχώς, οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δεν «βγαίνουν» με τους μισθούς τους, θα αποδεχτούν αυτές τις πενιχρές αυξήσεις περισσότερο με ανακούφιση παρά με οργή και αγωνιστική διάθεση να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί την κατάργηση του 13ου-14ου μισθού, την απώλεια του μισθολογικού κλιμακίου για την περίοδο 2026-17, το γεγονός ότι οι υπάλληλοι κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ έχουν μισθολογική εξέλιξη κάθε τρία χρόνια αντί για κάθε δύο, κτλ.

Η παραίτηση από αγώνες πατάει πάνω στην ήττα του κινήματος όλης της προηγούμενης δεκαετίας ενάντια στα μνημονιακά μέτρα. Οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί εμποδίζουν την ανάπτυξη αγώνων. Αγώνας για ουσιαστική αύξηση των μισθών, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», του ΕΝΦΙΑ, και όλα τα υπόλοιπα που έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκουν μπροστά τους ένα ανυπέρβλητό εμπόδιο: η εφαρμογή τους απαιτεί την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, και σε τελική ανάλυση την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος στην Ελλάδα. Καμία όμως πολιτική ή συνδικαλιστική δύναμη δεν συνδέει τα δικαιολογημένα οικονομικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων με την πάλη για την εξουσία και την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Αυτό οδηγεί στην περαιτέρω παραίτηση, απογοήτευση και στις ατομικές πρακτικές.

Πάνω σε αυτήν την κατάσταση πατάει η κυβέρνηση για να εμφανίζει τις αυξήσεις-κοροϊδία στους δημόσιους υπαλλήλους ως σημαντική ενίσχυση τους εισοδήματος και φιλολαϊκή πολιτική, αλλά και για να εφαρμόσει την αντιδραστική αξιολόγηση και την ακόμα μεγαλύτερη διάλυση του ενιαίου μισθολογίου. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση, που επιτρέπει στους επιχειρηματίες να έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων (150 εταιρείες  στο χρηματιστήριο είχαν αύξηση κερδών κατά 303% το 2022), αλλά η δημοσιονομική πειθαρχία δεν επιτρέπει αυξήσεις πάνω από ένα 50ευρω για τους δημόσιους υπάλληλους.

Μόνο η απειλή προς την αστική εξουσία μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές νίκες για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Προς μια τέτοια κατεύθυνση πρέπει να εργάζονται συστηματικά όλες οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται στα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτό απαιτεί κάτι παραπάνω από έκδοση προκηρύξεων με τα δικαιολογημένα αιτήματα, όπως:

  • Αυξήσεις 20% στου μισθούς – επαναφορά 13ου-14ου μισθού.
  • Αποσύνδεση μισθού από την αξιολόγηση και την στοχοθεσία – ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη – μισθολογική εξέλιξη για τους υπαλλήλους όλων των κατηγοριών στα 2 έτη.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ – αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αγώνας για συλλογικές συμβάσεις και στο δημόσιο με μισθολογικά αιτήματα.

Απαιτεί την οργάνωση της πάλης για ενιαιοποίηση του αγώνα ανάμεσα σε όλα τα τμήματα των δημοσίων υπαλλήλων και τη σύνδεσή τους με τον αγώνα της εργατικής τάξης του ιδιωτικού τομέα.

Απαιτεί να υπάρχει ένα σωματείο σε κάθε χώρο εργασίας, ένα συνδικάτο για κάθε κλάδο της οικονομίας, μια ενιαία ΓΣΕΕ για όλους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Απαιτεί συνδικάτα που δεν θα φοβούνται να βάλουν στόχους που ξεπερνάνε την απλή απαρίθμηση των οικονομικών αναγκών μας και θα στρέφονται κατευθείαν εναντίον της κυβέρνησης και του καπιταλισμού.

Απαιτεί πολιτικές δυνάμεις που παλεύουν σήμερα για την κατάκτηση της εξουσίας και διεκδικούν την ανατροπή του καπιταλισμού.

κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, www.anasyntaxi.gr

Αναζήτηση