[2020-11-17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ανακοίνωση για τη μέρα του Πολυτεχνείου

2020_11_17_Polytexneio_3

Σε ολόκληρη τη χώρα δυνάμεις του κινήματος προσπάθησαν να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ταυτόχρονα να σπάσουν στην πράξη την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς καταστολής δεν επέτρεψε να γίνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους με αντλίες νερού, χημικά και κλομπ με σκοπό τη διάλυση των συγκεντρώσεων και την αποτροπή των πορειών και διαδηλώσεων, προβαίνοντας παράλληλα σε δεκάδες προσαγωγές.

Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη και στον εργαζόμενο λαό τη βία και τρομοκρατία που άσκησε η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής πάνω στο κίνημα, για να επιβάλουν την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, όπως έκανε η χούντα των συνταγματαρχών και την αποτροπή των συγκεντρώσεων και πορειών οι οποίες, 47 χρόνια τώρα, ενοχλούν το κατεστημένο και τους Αμερικάνους, οι οποίοι με τον πράΧτορά τους και την κυβέρνηση συνολικά επιδιώκουν την αποτροπή τους.

Χαιρετίζουμε όλους τους αγωνιστές που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στις συγκεντρώσεις που έγιναν και που αντιστάθηκαν στις αυθαιρεσίες και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης. Συμπαραστεκόμαστε σε όλους όσους δέχτηκαν τις επιθέσεις των οργάνων καταστολής και απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων και συλληφθέντων και την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία.

Τα μέλη της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ συμμετείχαν στις διάφορες συγκεντρώσεις που έγιναν και στην Αθήνα κινήθηκαν συμβολικά με πανό προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία μέχρις ότου εμποδιστούν από την Αστυνομία.

2020_11_17_Polytexneio_6_

Η απαγόρευση της πορείας και των εκδηλώσεων για τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έγινε γιατί η κυβέρνηση νοιάζεται για την υγεία του λαού, όπως ισχυρίζεται. Αν η κυβέρνηση νοιαζόταν για την υγεία μας, θα έπαιρνε μέτρα για την προστασία της, μέτρα αυτονόητα για κάθε εργαζόμενο στη χώρα, όπως:

ενίσχυση της δημόσιας υγείας (προσλήψεις, νέα νοσοκομεία, νέες ΜΕΘ, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας σε όλους, κτλ),

ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης (περισσότερες αίθουσες, μικρότερες τάξεις, περισσότεροι εκπαιδευτικοί),

ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών,

ενίσχυση των νοικοκυριών των εργαζομένων ώστε να αντέξουν της συνέπειες της πανδημίας (προστασία στους χώρους εργασίας, απαγόρευση των απολύσεων, οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών).

Αντί γι’ αυτά, η κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της ενδιαφέρον ενισχύοντας τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και των φαρμακοβιομηχανιών, την ιδιωτική εκπαίδευση, τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, τα μεγάλα αφεντικά των τραπεζών και των επιχειρήσεων (με αντεργατικά μέτρα, τον πτωχευτικό κώδικα, παροχή ζεστού χρήματος κτλ), και φυσικά των μεγαλοκαναλαρχών που έχουν αναλάβει να ωραιοποιήσουν την πολιτική της. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει 10 δισ. ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και αυξάνει τη στρατιωτική θητεία, περνάει αντεργατικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους μέσα στην πανδημία, την οποία αξιοποιεί προς όφελος των καπιταλιστών.

Θεωρούμε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για το κίνημα, σε σχέση με την αντιμετώπιση της κυβερνητικής απαγόρευσης, αν οι εργατικές οργανώσεις που πήραν θέση υπέρ της πραγματοποίησης των συγκεντρώσεων και πορειών, δήλωναν πού καλούν τα μέλη τους και τον λαό να διαδηλώσει, ποια είναι τα ραντεβού τους, πού θα γίνουν οι προσυγκεντρώσεις τους. Αν δηλαδή ήταν καλύτερα οργανωμένη και συντονισμένη η απάντηση στην κυβέρνηση.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «έχασε τη μπάλα» και δεν είναι σε θέση να  προστατέψει την υγεία της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας αλλά και να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους συνολικά. Γι’ αυτό το επόμενο βήμα του κινήματος πρέπει να είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ενιαίο μέτωπο όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων εργατικής αναφοράς ενάντια στον καπιταλισμό και για την υλοποίηση ενός εργατικού προγράμματος από θέση εξουσίας.

17/11/2020

κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ