[2014-02-20] Ιωάννινα: Ενιαίο μέτωπο στο Δήμο Ιωαννιτών, και παντού!

Λυτοί και δεμένοι έχουν ξαμοληθεί και αντιπαλεύουν την προοπτική οικοδόμησης ενιαίου μετώπου το οποίο θα είναι ικανό να διεκδικήσει με αξιώσεις και να αποσπάσει από τα χέρια των δυνάμεων της συγκυβέρνησης και του μνημονίου, τη διοίκηση στο Δήμο Ιωαννιτών.

Δυνάμεις της αδράνειας, πρόσωπα φίλα προσκείμενα στη σημερινή Δημοτική αρχή, δημοσιογράφοι τοπικών και κεντρικών-Αθηναϊκών ΜΜΕ, αστικές πολιτικές δυνάμεις και συμφέροντα, όλοι αυτοί με διάφορους τρόπους προσπαθούν να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη συμπόρευση πολιτικών δυνάμεων και αγωνιστών, κομμουνιστών, Αριστερών, σοσιαλδημοκρατών, αναρχοσυνδικαλιστών και ανένταχτων για τη διεκδίκηση της διοίκηση στο Δήμο.

Το αστικό μέτωπο και όλοι όσοι το στηρίζουν ή το ανέχονται, συνειδητά ή ασυνείδητα, επιδιώκουν να μην συγκροτηθεί το αντίπαλο εργατικό μέτωπο και να ναυαγήσει η προσπάθεια συγκρότησής του η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και απολαμβάνει ήδη την στήριξη εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. Για να επιβιώσουν πολιτικά πρέπει να πολυδιασπάσουν και να συντρίψουν το εργατικό στρατόπεδο!

Για την απόδειξη του βρώμικου πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα παραθέσω ενδεικτικά κάποιες εμπειρίες, γεγονότα και παρεμβάσεις που αφορούν στην προσπάθεια υπονόμευσης της προοπτικής ύπαρξης ενός τέτοιου μετώπου: σύντροφος από τα παλιά απέκτησε ξαφνικά μεταφυσικές ιδιότητες και άκουσε στον ύπνο του να τρίζουν τα κόκαλα του εκλιπόντος σ. Μπατίκα στο άκουσμα ότι μπορούν να συνεργαστούν κομμουνιστές με άλλους Αριστερούς και σοσιαλδημοκράτες! Και άλλος, φίλ(ιο)α προσκείμενος, με πήρε να με νουθετήσει για την απερισκεψία μου να υποστηρίξω φανατικά την υπόθεση του μετώπου.

Δημοσιογράφοι τοπικών αστικών ΜΜΕ διαδίδουν ανυπόστατες φήμες σχετικά με το ποιος θα υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Ιωαννιτών και υιοθετούν άκριτα, χωρίς να τα διασταυρώσουν, αυθαίρετα δημοσιεύματα, όπως για παράδειγμα το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες» για δήθεν συμμετοχή του γράφοντος στη γραμματεία της παράταξης «Γιάννενα-πολίτες για την ανατροπή», πράγμα ανυπόστατο και ψευδές που σκοπό έχει να ενσπείρει διχόνοια και αμφιβολίες στις γραμμές μας και τη διάλυση της ΔΡΑΣΥ.

Άλλος δημοσιογράφος σε Αθηναϊκή εφημερίδα επιχείρησε να παρομοιάσει τυχόν στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Σ. Σκοπούλη, με την περίπτωση…Καρυπίδη!

Όλα αυτά και πολλά ακόμα τα οποία δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να παραθέσω, μας δείχνουν ότι οι δυνάμεις του κατεστημένου έχουν θορυβηθεί και ανησυχούν για το πολιτικό τους μέλλον. Τα νερά της λίμνης έχουν ταραχτεί, όπως και τα λιμνάζοντα νερά στην πολιτική ζωή της πόλης. Τα σημάδια δείχνουν ότι, ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ!

Η προοπτική να περάσει η διοίκηση του Δήμου στα χέρια των δυνάμεων που έχουν αναφορά στο μαζικό κίνημα, στην εργατική τάξη και στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, ταρακούνησε σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο. Και αυτό διότι, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, δεν έχουν κανένα περιθώριο παρέκκλισης από τη μνημονιακή πολιτική η οποία αποτελεί για αυτούς μονόδρομο. Μια νέα διοίκηση με εργατική-λαϊκή αναφορά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική των μνημονίων, να την αμφισβητήσει στην πράξη και να μην την εφαρμόσει. Και να εφαρμόσει μια φιλολαϊκή πολιτική.

Αμφισβήτηση του μνημονίου στην πράξη σημαίνει ότι η δημοτική αρχή που θα εκλεγεί, στηριγμένη σε ένα μέτωπο των εργατικών δυνάμεων, δεν θα υπογράψει και δεν θα υλοποιήσει νέες απολύσεις, μειώσεις μισθών, κλείσιμο σχολείων και δομών, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών, αύξηση της φορολόγησης για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Αντιμνημονιακή δημοτική αρχή σημαίνει: Δήμαρχος και Δ.Σ. επικεφαλής στον αγώνα του λαού για επιβίωση, για ψωμί, δουλειά, υγεία, πρόνοια, παιδεία, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης!

Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία και το έναυσμα για μια πολιτική πανεξόρμηση σε κάθε γωνιά του δήμου για την λαϊκή και αγωνιστική αναβάπτιση και ανατροφοδότηση της προσπάθειάς μας και συνολικά της λαϊκής αυτενέργειας.

 

1. Για να μην υπάρξει κανένας φόρος για το σπίτι της εργατικής και λαϊκής οικογένειας και την αγροικία. Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και οι φόροι για τη φτωχολογιά.

2. Να διαγραφούν τα χρέη των εργατικών και των φτωχών λαϊκών οικογενειών, προς τις τράπεζες είτε αφορούν στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες, και προς την εφορία.

3. Άμεση ανακούφιση στα λαϊκά νοικοκυριά μπορεί να δώσει μόνο η δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η μείωση για άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, η κατάργηση όλων των φόρων και των χαρατσιών στα τιμολόγια καθώς και η απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και η επανασύνδεσή της στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

4. Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αέριο, προκειμένου ο λαός να μην παγώνει. Να απαλλαγούν οι άνεργοι από φόρους, χαράτσια, οφειλές, χρέη, από τα πανάκριβα εισιτήρια στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, από πληρωμές σε νοσοκομειακές μονάδες, έστω κι αν είναι ανασφάλιστοι.

5. Να μειωθούν δραστικά τα ανταποδοτικά τέλη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να καταργηθούν για τους άνεργους και την προοδευτική αύξηση για τους έχοντες και κατέχοντες των ανταποδοτικών τελών. Για τη μείωση των ενοικίων τόσο στις εμπορικές, τις επαγγελματικές, τις μισθώσεις γης, αλλά και στις κατοικίες, αρχής γενομένης από τη μείωση των ενοικίων των χωραφιών που ανήκουν στο Δήμο.

 

Αντιμνημονιακή φιλολαϊκή πολιτική σημαίνει ότι θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της αύξησης των κονδυλίων για κοινωνικές δομές, παιδεία, υγεία, πρόνοια, μισθούς, καθώς και στη δημιουργία σχολείων, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κέντρων και σπιτιών για τους άστεγους κλπ.

Στην πράξη θα σταθούμε σε όλους εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν το νερό και τα τέλη, απαλλάσσοντας τους από τέλη και φόρους και παρέχοντάς τους με συμβολική τιμή τα απαραίτητα αγαθά. Δεν θα επιτρέψουμε την διακοπή ρεύματος σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και θα φροντίσουμε για την ρευματοδότηση καθώς και τη θέρμανση τους.

Με ευθύνη του κράτους και του Δήμου, πρέπει να καταργηθούν τα τροφεία και να καθιερωθούν συσσίτια σε ολόκληρο το εύρος της δημόσιας εκπαίδευσης, συσσίτια για τους άνεργους, καθώς και στα ΚΑΠΗ.

 

Για να υλοποιήσουμε μια τέτοια φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αποπληρωμή των δανείων τα οποία συνάφθηκαν από προηγούμενες Δημοτικές αρχές, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια. Για αυτό παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους του Δήμου προς τις τράπεζες (ο σκοπός και η κατεύθυνση των προηγούμενων δανείων πρέπει να διερευνηθούν από το νέο ΔΣ και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν αν δεν κατευθύνθηκαν σε ανάγκες του Δήμου).

Συναισθανόμενοι την σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει ο λαός της περιοχής μας και ολόκληρης της χώρας, έχουμε την πολιτική και ηθική υποχρέωση, με πλήρη παρρησία και ανιδιοτέλεια, να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις για να μετουσιωθεί σε πράξη η διακηρυγμένη βούληση για την πιο μαζική ενωτική κοινωνική και πολιτική αγωνιστική συμπόρευση των δυνάμεων της αριστεράς, της ρήξης και της ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος και της μνημονιακής Δημοτικής Αρχής.

Το αγωνιστικό ενωτικό αυτό κάλεσμα απευθύνεται σε κάθε αγωνιστή, σε κάθε πολιτική συλλογικότητα με την οποία μαζί βαδίσαμε στους δρόμους του αγώνα, αλλά και σε κάθε πολιτική δύναμη που έχει εργατική-λαϊκή αναφορά, με την οποία αν και εκφράσαμε κοινές πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις τόσο στους αγώνες όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, δεν έγινε δυνατή η ενωτική συμπόρευση μέχρι σήμερα.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την ευόδωση του εγχειρήματός μας. Πρέπει να αποκρούσουμε επιθέσεις, να αποφύγουμε σκοπέλους, να μην υποπέσουμε σε σοβαρά λάθη και ολισθήματα, να κλείσουμε τα αυτιά μας σε σειρήνες και Κασσάνδρες, να τα ανοίξουμε στη φωνή των εργαζομένων και του λαού. Να βγούμε αποφασιστικά στην κοινωνία και να δράσουμε πιο αποτελεσματικά με γνώμονα την προώθηση των εργατικών και λαϊκών διεκδικήσεων και αγώνων. Εκεί κατακτιέται και ατσαλώνεται το ενιαίο μέτωπο!

 

Μαλάμος Σωτήρης, μέλος της Γραμματείας της ΔΡΑΣΥ

 (Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση)

 Ιωάννινα 20-02-2014