Νέα από τη Διενθή Επικαιρότητα φ.31

Νέα από τη Διενθή Επικαιρότητα φ.31


Ε.Ε. – ανεργία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Eurostat στις 14/12 πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν στην ΕΕ το γ' τρίμηνο του έτους, οι 700.000 απ' αυτές στην ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία στην ευρωζώνη θα ανέλθει στο 9,5 για το 2009, σε 10,7% το 2010 και 10,9% το 2011.

Εδώ πρέπει να πάρουμε υπ όψη μας ότι τα στοιχεία αυτά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα μιας και υπολογίζει ως εργαζόμενο και αυτόν που εργάστηκε έστω και μία ώρα την εβδομάδα. Έτσι η ανεργία και η μερική απασχόληση λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, συγκαλύπτοντας το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, με το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας μεταξύ 2, 3 ή και περισσότερων εργαζόμενων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ολλανδία, η οποία παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (3,7%) αλλά το υψηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης.

Στους νέους η ανεργία στην ΕΕ έχει φτάσει στο 20,6%. Δηλαδή ακόμα και με τα “μαγειρεμένα” στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 1 στους 5 νέους είναι άνεργος. Πρώτη σ' αυτόν τον τομέα είναι η Ισπανία, ακολουθεί η Ιρλανδία (αυτό είναι το περίφημο ιρλανδικό μοντέλο;), η Ιταλία με 26,9% και τέταρτη η Ελλάδα με 25,2%.


ΗΠΑ – κατασχέσεις

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η τραγωδία εκατομμυρίων Αμερικανών εργαζόμενων που η οικονομική κρίση τους έριξε στην ανεργία και την εξαθλίωση. Ρεκόρ για 2ο συνεχόμενο έτος αναμένεται να καταγράψουν οι εξώσεις και οι κατασχέσεις κατοικιών το 2009. μέχρι τέλος Νοέμβρη πάνω από 3,9 εκ ιδιοκτήτες κατοικιών είχαν λάβει ειδοποίηση κατάσχεσης λόγω καθυστέρησης αποπληρωμής δανείων. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2008 ήταν 3,2 εκ.


ΙΝΔΙΑ – αντιθέσεις

Σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό “Forbes”, διάσημο για τις λίστες των εκατομμυριούχων που δημοσιεύει, οι Ινδοί καπιταλιστές επανήλθαν σε τροχιά μεγάλης κερδοφορίας μετά το δύσκολο 2008. Η συνολική περιουσία των 100 πλουσιότερων Ινδών ανέρχεται σε 276 δις δολάρια, υπερβαίνοντας το ¼ του ΑΕΠ της χώρας. Από την άλλη όμως, στην Ινδία του ενός δις κατοίκων, που για φέτος προσδοκά ανάπτυξης της τάξης του 9%, το πρόβλημα του υποσιτισμού για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι πιο έντονο από ποτέ. Το 43% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποσιτίζεται, ποσοστό μεγαλύτερο και από το αντίστοιχο της υποσαχάριας Αφρικής, που είναι 28%. Δικαιολογημένα, επομένως, διερωτάται κανείς όταν ακούει τον πλουσιότερο Ινδό, Μουκές Αμπάνι, να λέει ότι “ο 21ος αιώνας ανήκει στην Ινδία”. Σε ποια Ινδία;


ΠΟΛΩΝΙΑ - απαγόρευση του κομμουνισμού

Με τροποποίηση στον ποινικό κώδικα και με την υπογραφή του ακροδεξιού Πολωνού προέδρου Λ.Καζίνσκι στα τέλη Νοέμβρη, βγήκαν στην παρανομία τα κομμουνιστικά σύμβολα όπως το σφυροδρέπανο, το κόκκινο αστέρι ακόμη και η εικόνα του Τσε Γκεβάρα. Κάθε παραγωγή, διανομή, πώληση και κατοχή σε έντυπη, ηχητική ή άλλη μορφή των συμβόλων θα τιμωρείται με πρόστιμο και φυλάκιση ως δύο έτη. Η όλη μεθόδευση επενδύεται και ιδεολογικά με τη γνωστή εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού. Η Πολωνία ανήκει στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, κάτι που καταδεικνύει και τι είδους δημοκρατία υπηρετούν αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, και πόσο υποκριτικές ήταν οι πανηγυρτζίδικες διακηρύξεις των αστών με αφορμή την 20ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η Πολωνία έρχεται να προστεθεί στις Βαλτικές χώρες και στην Ουγγαρία που έχουν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε απαγορεύσεις κομμουνιστικών κομμάτων, διώξεις κ.ά. Φυσικά, οι τεράστιες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, η απόκρουση του φασισμού και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση υπό τα σύμβολα και την ιδεολογία του κομμουνισμού, υφίστανται και εξελίσσονται παρά τις επιθυμίες και τα διατάγματα καπιταλιστικών κυβερνήσεων...


ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ - μια ακόμα αποτυχία

Η διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη της Δανίας (7-18 Δεκεμβρίου) αναμενότανε να αποτελέσει μια ακόμη επιβεβαίωση της αδιαφορίας των καπιταλιστικών χωρών για την περιβαλλοντική καταστροφή και τις δυσμενείς συνέπειες σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η συγκέντρωση αντιπροσώπων από 192 κράτη και οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα μάλλον θα “πάνε στράφι” καθώς οι ανεπαρκείς στόχοι της μείωσης των ρύπων κατά 50% στις επόμενες δεκαετίες και της μη αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς κελσίου, προσκρούουν στα συμφέροντα των βιομηχανιών και των εθνικών οικονομιών. Αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία ιεραρχούν την ανάπτυξή τους πάνω από την μόλυνση που επιφέρει το διοξείδιο του άνθρακα και ζητούν από τις ΗΠΑ να αναλάβουν τα βάρη. Ο Ομπάμα την ίδια ώρα προωθεί νόμο που μειώνει τους ρύπους κατά ... 4% σε σχέση με το 1990. Οι νησιωτικές και αφρικανικές χώρες βγάζουν φωνή απελπισίας, απέναντι όμως σε “κουφούς”. Η λήξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012 δεν θα επιφέρει κάποια βελτιωμένη συνέχεια του αλλά θα συνεχιστεί η πρακτική του “πράσινου καπιταλισμού”: Το χρηματιστήριο των ρύπων, όπου τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας και κερδοφορίας. Μια πρακτική ενδεικτική του καταστρεπτικού “μεγαλείου” της ελεύθερης αγοράς. Έτσι, κάθε σκέψη για νομικές δεσμεύσεις και πρόβλεψη κυρώσεων για τα κράτη-ρυπαντές απορρίπτεται, με την αόριστη ανέξοδη ρητορεία να κυριαρχεί . Η πρόταση στη διάσκεψη για χορήγηση 10 δισ. δολαρίων το χρόνο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για επούλωση των κλιματικών “πληγών” , μάλλον ως ανέκδοτο ακούγεται . Στη διάσκεψη μετείχε με πολυπληθή αντιπροσωπεία και η ελληνική κυβέρνηση.

Ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική για το περιβάλλον διοργανώνονται πολύμορφες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Στη μεγάλη διαδήλωση της 12/12 με σχεδόν 100 χιλ. συμμετέχοντες, η δανέζικη αστυνομία απάντησε με όργιο καταστολής (περίπου 1000 συλλήψεις) ενώ άλλες 250 συλλήψεις ακολούθησαν την επόμενη μέρα. Επίσης είχανε ετοιμαστεί ειδικά μεταλλικά κελιά για τους επίδοξους “ταραξίες”. Χαρακτηριστικό της Συνόδου ήταν ένα έξυπνο σύνθημα που γράφτηκε :“αν το κλίμα ήτανε τράπεζα, θα είχε σωθεί”.


ΟΝΔΟΥΡΑ - οι ΗΠΑ “νομιμοποιούν” τη χούντα

Με τις εκλογές βίας και νοθείας της 29ης Νοεμβρίου η χούντα της Ονδούρας που έχει ανατρέψει από τις 28 Ιουνίου τον νομίμως εκλεγέντα Μανουέλ Σελάγια, επιχειρεί να επιβάλλει ένα “ντε φάκτο” καθεστώς. Η νίκη του φιλοαμερικανού γαιοκτήμονα Πορφίριο Λόμπο του Εθνικού Κόμματος στις εκλογές-παρωδία με 55,9% όπως ανακοινώθηκε (έναντι 38,6% του Έλβιν Σάντος του Φιλελεύθερου Κόμματος), σημαδεύτηκε από εκλογικές παρατυπίες και από την παρουσία του στρατού που “εγγυήθηκ唨τη διαδικασία. Η αποχή, στην οποία είχε καλέσει ο Σελάγια και το Μέτωπο ενάντια στο πραξικόπημα, ήτανε πολύ μεγάλη (περίπου 65% σύμφωνα με το Μέτωπο), συνιστώντας μια νίκη της αντίστασης. Όλο το προηγούμενο διάστημα το δικτατορικό καθεστώς είχε εξαπολύσει αστυνομία, στρατό και παρακρατικές ομάδες εναντίον αντιφρονούντων, συνδικαλιστών και αριστερών με αποτέλεσμα δολοφονίες, βασανισμούς, χιλιάδες κρατούμενους και άγρια καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας και του Σελάγια. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει καταδικάσει το Σελάγια για “εσχάτη προδοσία” και το Κογκρέσο τάχθηκε εναντίον της αποκατάστασής του στην εξουσία. Στο διπλωματικό επίπεδο οι ΗΠΑ αναγνώρισαν στην ουσία τις εκλογές και τη χουντική κυβέρνηση, παρά την αρχική επιφυλακτική στάση τους. Συνέχισαν έτσι την από δεκαετίες πολιτική τους στην Λατινική Αμερική με τα αμερικανοκίνητα πραξικοπήματα και τις χούντες. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η Ε.Ε . Η Βραζιλία που φιλοξενεί στην πρεσβεία της στην Ονδούρα τον ανατραπέντα πρόεδρο, προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα συμβιβασμού μεταξύ χούντας-Σελάγια , παρά την αρχική καταδίκη του πραξικοπήματος. Τα νοτιοαμερικανικά κράτη επίσης έχουν διχαστεί με Κολομβία, Περού, Κόστα Ρίκα, Παναμά να επικροτούν την εκλογική διαδικασία και τις Βενεζουέλα, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Αργεντινή να τη θεωρούν παράνομη. Ο Λόμπο τυπικά αναλαμβάνει από την 27η Ιανουαρίου ενώ η χώρα υφίσταται οικονομικές κυρώσεις. Το συμπέρασμα είναι ότι οι αυξανόμενες αντιαμερικάνικες κυβερνήσεις στη Λ.Αμερική έχουν φέρει την αντίδραση των ΗΠΑ με τις γνωστές πρακτικές (πραξικοπήματα κλπ.) , αυξάνοντας και πάλι κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή.

Την ίδια ημέρα στην Ουρουγουάη διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των εκλογών, με τον πρώην αντάρτη κεντροαριστερό Χοσέ Μουχίκα του κυβερνητικού συνασπισμού “Ευρύ Μέτωπο”, να επικρατεί με 53% έναντι 43% του δεξιού Λακάγιε . Ο Μουχίκα “συγγενεύει” περισσότερο με τον Λούλα παρά με τον Τσάβες ακολουθώντας μια μετριοπαθή σοσιαλδημοκρατική πολιτική.
Εν τω μεταξύ, στις 6/12 επανεξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες άνετα από τον πρώτο γύρο με 63% έναντι 23% του δεξιού Βίγια και το κόμμα του “Σχέδιο Προόδου για τη Βολιβία-Εθνική Σύγκλιση”. Το “Κίνημα για τον Σοσιαλισμό” (ΜΑS) επέτυχε επίσης την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.


ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σε φάση κλιμάκωσης βρίσκονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών σε πολλές χώρες, υπό το βάρος των εκπαιδευτικών και εργασιακών αδιεξόδων. Οι συνελεύσεις, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε Αυστρία και Γερμανία, με την όμορη Ελβετία να έχει μπει και αυτή στο χορό των φοιτητικών διαμαρτυριών. Το εκπαιδευτικό ζήτημα λόγω του κινήματος βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δημόσιων συζητήσεων, με τους φοιτητές να βάζουν στο στόχαστρο τη διαδικασία της Μπολώνια. Τα αιτήματα μιλούν για την εντατικοποίηση των σπουδών, τα υψηλά δίδακτρα, την δυσχέρεια μετάβασης από το επίπεδο μπάτσελορ σε μάστερ, τους εξεταστικούς φραγμούς, την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη επαρκών υποδομών και την ελλειπή δημοκρατία μέσα στα ιδρύματα. Μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτών των κινητοποιήσεων είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στο συντονισμό των φοιτητών, η χαλαρή οργανωτική δομή των συντονιστικών χωρίς αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους, η μη εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα και η σε εμβρυακό επίπεδο κοινή συμπόρευση εργαζομένων-φοιτητών. Η απουσία κάλυψης από πανεπιστημιακό άσυλο επιφέρει βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας όπως συνέβη σε καταλήψεις της Γερμανίας. Επίσης, η κακή οικονομική κατάσταση πολλών φοιτητών αναδεικνύει εκβιαστικά διλήμματα για τη συνέχιση των καταλήψεων ή την απώλεια εξαμήνου με οικονομικές επιπτώσεις από την παράταση των σπουδών.

Μέσω του διαδικτύου και άλλων μορφών επικοινωνίας, οι διακρατικός ξεσηκωμός προσπαθεί να επιτύχει έναν ευρύτερο συντονισμό. Το σίγουρο είναι ότι η επιχειρηματικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και τις συνεπακόλουθες κινητοποιήσεις.


ΤΟΥΡΚΙΑ - νεκροί Κούρδοι διαδηλωτές

Νέα ένταση στις σχέσεις της κουρδικής μειονότητας με την τουρκική κυβέρνηση επιφέρει η ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα “ Κίνημα για μια Δημοκρατική Κοινωνία” (DTP) με την κατηγορία των επαφών με το PKK. Με αυτήν την απόφαση σε 37 στελέχη του κόμματος τους απαγορεύεται η συμμετοχή σε πολιτικούς σχηματισμούς και δύο βουλευτές αποβάλλονται από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το κόμμα αριθμεί 21 βουλευτές οι οποίοι προσανατολίζονται σε αποχώρηση από την Εθνοσυνέλευση. Η Ε.Ε. κράτησε “ίσες αποστάσεις” εναρμονιζόμενη ουσιαστικά με την απόφαση και ο Ερντογάν κάλεσε σε “εθνική ενότητα” καλώντας σε συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση. Με το άκουσμα της απόφασης, διαδηλώσεις ξέσπασαν, κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκία, που συνοδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία. Δύο Κούρδοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια σε πόλη της ΝΑ Τουρκίας, μάλλον από πυρά “εξοργισμένων” καταστηματαρχών. Τις προηγούμενες εβδομάδες διαδηλώσεις είχανε γίνει για τις συνθήκες κράτησης του Α.Οτσαλάν, στις οποίες είχε σκοτωθεί 23χρονος φοιτητής στο Ντιγιαρμπακίρ. Σημειώθηκαν επίσης δεκάδες τραυματισμοί και συλλήψεις.