[2022-02-05] 26o Συνέδριο Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας: κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα

26o Συνέδριο Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας:

κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα

 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας:

«Ολοκληρώθηκαν χθες, Κυριακή 30 Γενάρη, οι εργασίες του 26ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής, Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Στις εκλογές, που έγιναν για την ανάδειξη των νέων οργάνων, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός (ΠΕΔΣ)», που στηρίζεται από τις ταξικές δυνάμεις, πήρε 137 ψήφους καταλαμβάνοντας όλες τις έδρες για το Διοικητικό Συμβούλιο (31 από 28 προηγούμενα), για την Ελεγκτική επιτροπή 5 έδρες όσες και προηγούμενα και για το Γενικό Συμβούλιο τις 26 έδρες (24 προηγούμενα).

Για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός (ΠΕΔΣ)» πήρε 117 ψήφους εκλέγοντας 13 αντιπροσώπους, όσους και προηγούμενα.

Ο συνδυασμός «Συνδικαλιστική Ενότητα Οικοδόμων», που στηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ, δε συγκρότησε ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες και έχασε τις 3 έδρες που είχε στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις 2 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο.»

Οι 137 αντιπρόσωποι αντιπροσωπεύουν περίπου 13.500 ψηφίσαντες. Δεν είναι βέβαια λίγοι. Υπολείπονται όμως κατά πολύ από τον αριθμό των οικοδόμων και των άλλων εργαζομένων στις κατασκευές, ξυλουργοί, μαρμαράδες, γυψοσανιδάδες, κ.α.  Υπολείπονται επίσης κατά πολύ από το προηγούμενο Συνέδριο και ακόμα περισσότερο από παλιότερες εποχές, στη 10ετία του 2000, όπου οι αντιπρόσωποι έφταναν και ξεπερνούσαν τους 550 και εκπροσωπούσαν 55.000 ψηφίσαντες.

Στο προηγούμενο Συνέδριο, το 25ο, ο ΠΕΔΣ πήρε 154 ψήφους, και η «Συνδικαλιστική Ενότητα Οικοδόμων», που στηρίζονταν από την ΠΑΣΚΕ, πήρε 15 ψήφους.

Το 26ο Συνέδριο πέρασε στα μουγκά: ούτε η Ομοσπονδία ούτε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εξέδωσαν έστω μία ανακοίνωση, δεν κρέμασαν ένα πανό, δεν έγραψαν ένα σύνθημα. Απολύτως τίποτα! Ήξεραν πως επρόκειτο για το χειρότερο Συνέδριο και δεν ήθελαν, όπως φαίνεται, να το διατυμπανίσουν.

 

Από την εισήγηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας απουσίαζε οποιαδήποτε αυτοκριτική, οποιαδήποτε επισήμανση για τις αιτίες της διαρκούς απομαζικοποίησης και αποδυνάμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος των οικοδόμων και της Ομοσπονδίας. Και φυσικά, καμία πολιτική πρόταση για την αναστροφή αυτού του εκφυλισμού. Σαν να μην τρέχει τίποτα!

Φυσικά, οι καπιταλιστές του κλάδου γνωρίζουν την ανικανότητα της Ομοσπονδίας να οργανώσει τους οικοδόμους και να αναπτύξει μαζικούς αγώνες για την αποτελεσματική διεκδίκηση την αιτημάτων τους. Και για αυτό, οι καπιταλιστές του κλάδου προτείνουν την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ με σοβαρές μειώσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ομοσπονδίας στην εισήγησή του στο Συνέδριο, οι εργοδοτικές οργανώσεις προτείνουν 20% «αύξηση» με βάση το κατώτερο μεροκάματο το οποίο είναι 29,62 ευρώ, μικτά, μαζί με το 2% «αύξηση» του Μητσοτάκη. Και η Ομοσπονδία διαπραγματεύεται, σύμφωνα πάλι με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ομοσπονδίας, η αύξηση αυτή να δοθεί με βάση τα 35,54 ευρώ, όπως διαμορφώνεται το βασικό μεροκάματο μαζί με 3 τριετίες.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Ομοσπονδία διεκδικούσε:

«Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης.

Κατώτερο μεροκάματο: εργάτη 50 € - βοηθού 53 € - τεχνίτη 56 €, (σ.σ μικτά) ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις).»

 

Η τελευταία ΣΣΕ που υπέγραψε η Ομοσπονδία προέβλεπε:

«από 1.1.2009 - 31.12.2009

α) ΤΕΧΝΙΤΕΣ 61,93 €

β) ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 55,36 €

γ) ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 52,35 € (σ.σ μικτά)

Τα παραπάνω κατώτατα ημερομίσθια ισχύουν για εργασία και αμοιβή πέντε (5) ημερών την εβδομάδα.»

Όποιο σενάριο και αν πραγματοποιηθεί, η υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ, με αυτούς τους όρους, θα είναι σε βάρος των οικοδόμων αφού θα νομιμοποιήσει τη μείωση του μισθού και του μεροκάματου σε ποσοστό 25-32%!!!

Αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής της Ομοσπονδίας η οποία έπνεε τα μένεα ενάντια στον «υποταγμένο ρεφορμισμό» διότι «υπέγραψαν ΣΣΕ με μειώσεις από 6-20%»!

Η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και η Διοίκηση του Συνδικάτου Αθήνας διαρρέαν εντέχνως το προηγούμενο διάστημα ότι η υπογραφή της ΣΣΕ κολλάει, επειδή έθεσαν στους εργοδότες το ζήτημα του 7ωρου-35ωρου. Στην εισήγηση στο 26ο Συνέδριο τίποτα τέτοιο δεν αναφέρθηκε. Ο λόγος που κόλλησε η υπογραφή της ΣΣΕ δεν είναι άλλος από την απαίτηση των καπιταλιστών του Κλάδου για την θεσμική ρύθμιση της μείωσης του μισθού και του μεροκάματου των εργαζομένων στην οικοδομή και τις κατασκευές και την υπογραφή της Ομοσπονδίας στο κάτω μέρος του κηδειόχαρτου.

Αν η Ομοσπονδία υπογράψει μια τέτοια σύμβαση, βρίσκοντας τρόπο να ξεπεράσει και τον σκόπελο της κατάθεσης των μητρώων στο ΓΕΜΗΣΟΕ, τότε εντάσσεται και τυπικά στον «υποταγμένο ρεφορμισμό». Οι όποιες «ταξικές» κορώνες δεν είναι τίποτα άλλο από κορώνες.

Κανένας απολύτως λόγος, κανένα συμφέρον, δεν υπάρχει για τη μεγάλη πλειοψηφία του Κλάδου να υπογράψει η Ομοσπονδία μια τέτοια Σύμβαση. Μόνο οι καπιταλιστές του Κλάδου θα βγουν κερδισμένοι από μια τέτοια Σύμβαση, με την οποία θα θεσμοθετηθούν οι μειώσεις στα μεροκάματα με την υπογραφή της Ομοσπονδίας και θα μειωθεί ο λεγόμενος «αθέμητος ανταγωνισμός» μεταξύ τους.

H ορθότητα της κάθε πολιτικής γραμμής στο μαζικό κίνημα δεν μπορεί παρά να κριθεί: από το βαθμό οργάνωσης και συσπείρωσης των εργαζομένων στον κλάδο, τη δυνατότητα απόκρουσης των επιθέσεων της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της, την απόσπαση κατακτήσεων και τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Με βάση αυτά τα ελάχιστα κριτήρια πρέπει να πούμε ότι η ηγεσία και η γραμμή που κυριαρχεί στην Ομοσπονδία Οικοδόμων και στο Συνδικάτο Αθήνας απέτυχαν παταγωδώς! Ακόμα περισσότερο απέτυχαν στον προσανατολισμό του κινήματος, στην κατεύθυνση της υλοποίησης της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης.

Δημήτρης Κάβουρας