[2014-02] Ιωάννινα: Απάντηση της δημοτικής και νομαρχιακής αγωνιστικής παράταξης ΝΑΕ-ΔΑΕ στην απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν θα μπορούσαμε να μην απαντήσουμε στην απόφαση που έδωσε στην δημοσιότητα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με την θέση ευθυγράμμισης της πολιτικής των ενωτικών αυτοδιοικητικών παρατάξεων ΔΡΑΣΥ και ΑΡΠΗ, με την λογική και τις θέσεις που έχει το συγκεκριμένο μετωπικό σχήμα σε ότι αφορά τις εκλογές, δήμους περιφέρειες, βουλευτικές και ευρωεκλογές. Με λίγα λόγια επιδιώκουν να καταστήσουν τις ενωτικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις πολιτικό τους υποκατάστατο. Μέγα λάθος, οι ενωτικές παρατάξεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στα πλαίσια των πολιτικών τους θέσεων, αρχών και αξιών όπως αυτές συμφωνήθηκαν και κατοχυρώθηκαν στην ιδρυτική τους διακήρυξη. Θα ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, θα βελτιώσουν τις λειτουργίες τους, θα αναβαθμίσουν το πολιτικό τους έργο, με στόχο την ανάπτυξη και την διεύρυνση της ενωτικής αγωνιστικής των δράσης και πολιτικής επιρροής. Η απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτός των πολιτικών της αναφορών -που είναι απολύτως δική της υπόθεση- συμπεριλαμβάνει και την παρακάτω παράγραφο που σαν παράταξη ευθέως μας αφορά και σε αυτήν θέλουμε να περιορίσουμε την απάντησή μας. Η εν λόγω επίμαχη παράγραφος αναφέρει: «Η τοπική επιτροπή (της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στηρίζει τα δυο αυτά σχήματα με ενιαία λογική όχι μόνον στις δημοτικές εκλογές, αλλά και σε ευθυγράμμιση με την λογική με τη οποία παρεμβαίνουμε στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές (όποτε αυτές προκύψουν)».

Είναι αλήθεια πως εδώ και καιρό υπέβοσκε μια τέτοια λογική και πρακτική στις γραμμές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επιζητούσε ευκαιρίες για να ταυτίζει τις δραστηριότητες των ενωτικών αυτοδιοικητικών σχημάτων με τον πολιτικό της χώρο. Πολλά μπορούσε να υποθέσει κανείς, μα να φτάσουν να δώσουν στην δημοσιότητα μια τέτοια απίθανη απόφαση που είναι σε πλήρη αντίθεση με την ίδια τους επιλογή να συμμετέχουν μαζί με άλλες δυνάμεις σε ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας, έ αυτό είναι έξω και πέρα κάθε φαντασίωσης. Πότε ξανακούστηκε μια των συνιστωσών ενός ενωτικού πολιτικού σχήματος να αποφασίζει πότε και με ποιες πολιτικές δυνάμεις οι ενωτικές μας παρατάξεις μπορούνε να συνδιαλέγονται; Ούτε στις δυσκολότερες στιγμές του λαϊκού κινήματος δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο κραυγαλέο ατόπημα.

Η παράταξή μας ΝΑΕ-ΔΑΕ υπήρξε εμπνευστής και πρωτεργάτης οργανωτής της διαχρονικής επίπονης ενωτικής διεργασίας που οδήγησε στην συγκρότηση της πρώτης ενωτικής παράταξης στο νομό στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Νομαρχιακή και Δημοτική Αγωνιστική Ενότητα είναι γνωστή στην τοπική μας κοινωνία για την συνεπή αγωνιστική της πολιτική διαδρομή για δύο δεκαετίες τώρα. Με πυρήνα ιδεολογικής της θεώρησης τον Μαρξισμό και πυλώνα της αγωνιστικής πρακτικής την ενότητα δράσης της ριζοσπαστικής αριστεράς, ανέπτυξε σημαντικές ενωτικές πρωτοβουλίες στα χρόνια της αγωνιστικής της παρουσίας. Οι πολιτικές της θέσεις και ο συνεπής αγώνας για τον άνθρωπο και τα προβλήματα που γεννά και αναπαράγει το καπιταλιστικό καθεστώς της απάνθρωπης εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της πείνας, και της εξαθλίωσης, βρήκε κοινωνική απήχηση και πολιτική αποδοχή σε σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας. Συσπείρωσε στις γραμμές της δοκιμασμένους αγωνιστές του χθες και του σήμερα, από την εθνική αντίσταση και τον αντιδικτατορικό αγώνα στους σημερινούς μαχητές της ιδεολογίας του δίκιου, της ισότητας, της δημιουργίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Η πολιτική εκτίμηση και η αγωνιστική της αποδοχή εκφράστηκε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις με ψηλά εκλογικά ποσοστά 7,1% 5,7% και 5,2 εκλέγοντας Νομαρχιακούς συμβούλους. Βασικός στόχος των αυτοδιοικητικών ριζοσπαστικών παρατάξεων ήταν και παραμένει η προώθηση ενωτικών διεργασιών για την συνάντηση και συμπόρευση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, μέσα από έναν μίνιμουμ πλαίσιο πολιτικών θέσεων και αρχών, που θα προβάλλουν, θα προάγουν και θα προωθούν την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Η επαναστατική αριστερά στο κρίσιμο τούτο σταυροδρόμι, δεν δικαιούται, δεν μπορεί, να απουσιάζει από κανένα αγωνιστικό προσκλητήριο. Με ρεαλισμό και φαντασία πρέπει να ανιχνεύει νέα μονοπάτια αγωνιστικής συμπόρευσης, νέους ορίζοντες πολιτικής σύγκλισης και ιδεολογικής προσέγγισης. Η ενότητα προϋποθέτει ιδεολογική τόλμη, πλούτο ιδεών, σεβασμό της διαφορετικότητας, διαλεκτικό λογισμό, παραταξιακή ανιδιοτέλεια και πολιτική παρρησία. Η ενότητα γεννιέται στο πολιτικό εργαστήρι που ζυμώνει ιδέες, συνθέτει διαφορετικότητες, διευρύνει πολιτικούς ορίζοντες, παράγει ιδεολογία συνεργασιών και προσδίδει αγωνιστική δυναμική στην ενωτική πράξη, χωρίς να θίγει αρχές και αξίες όσων την συνδημιουργούν. Η ενότητα κατακτιέται και ατσαλώνεται στους δρόμους του κοινού αγώνα.

Με αυτές τις ιδέες και τις αρχές θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με πίστη και αφοσίωση για να απλώσει το πνεύμα της λαϊκής αγωνιστικής ενότητας σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος που θα οδηγήσει τις δυνάμεις της κομμουνιστικής αριστεράς σε συνειδητή επαναστατική παλλαϊκή δράση.


ΝΑΕ - ΔΑΕ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΗΤΑ