[2020-05-03] Ποιον εντυπωσιάζουν οι ασκήσεις ακριβείας των μελών του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος την Πρωτομαγιά;

Ποιον εντυπωσιάζουν οι ασκήσεις ακριβείας των μελών του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος την Πρωτομαγιά;

 2020_05_03_kke_1mai

 [Φωτογραφία από το portal ΚΚΕ, 902.gr.]

Δείτε την παραπάνω φωτογραφία από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Σύνταγμα. Για έναν επαναστάτη, αυτή μπορεί να είναι μια εικόνα για την πειθαρχία, την μαχητικότητα και την ανυπακοή που πρέπει να επιδεικνύει η εργατική τάξη απέναντι στον ταξικό της αντίπαλο, την αστική τάξη και την εξουσία της, έτσι όπως αυτή εκφράζεται από το αστικό κοινοβούλιο.

Φανταστείτε τώρα την παραπάνω παράταξη, που διασφαλίζει την υγεία του εργαζόμενου λαού, να αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες εργάτες, υπαλλήλους, ανέργους –όλους αυτούς που ο καπιταλισμός οδηγεί στην φτώχεια και στο περιθώριο, όλους αυτούς που αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης και καταπίεσης για να μπορούν οι καπιταλιστές να ζουν από τον ιδρώτα και το αίμα τους. Φανταστείτε αυτήν την εικόνα πολλαπλασιασμένη σ’ όλο το κέντρο της Αθήνας, σε κάθε δρόμο,  αλλά και σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Φανταστείτε ότι αυτή η συγκέντρωση ήταν απλώς μια κορύφωση δεκάδων συγκεντρώσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος, συγκεντρώσεων μέσω των οποίων η εργατική τάξη έσπαγε στην πράξη τα περιοριστικά μέτρα, απαιτούσε τα δισεκατομμύρια που παρέχει η αστική κυβέρνηση του Μητσοτάκη και του Γεωργιάδη στους καπιταλιστές να πάνε όλα για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την προστασία της εργασίας και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, για τη απάλυνση της θέσης αυτών που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη.

Αν φανταστείτε όλα αυτά, τότε φαντάζεστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κομμουνιστικό κόμμα ικανό να κινητοποιήσει τις πλατιές μάζες της εργατικής τάξης, ένα κομμουνιστικό κόμμα που δεν είναι νομοταγές και νομιμόφρον, ένα κομμουνιστικό κόμμα που μπροστά στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού είναι έτοιμο να οργανώσει την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού στην Ελλάδα.

Αντί για αυτό, όμως, στην Ελλάδα υπάρχει ένα κομμουνιστικό κόμμα που στις συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς στις μεγάλες πόλεις της χώρας δεν κάλεσε την εργατική τάξη και την απέκλεισε από τις συγκεντρώσεις των σωματείων της, κρατώντας κρυφή την ώρα και τον τόπο συγκέντρωσης. Υπάρχει ένα κομμουνιστικό κόμμα που λέει παχιά λόγια για την ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι της βαρβαρότητας του καπιταλισμού χωρίς να λέει ότι πριν το σοσιαλισμό προηγείται η επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, της καπιταλιστικής εξουσίας, το μοναδικό βασικό καθήκον ενός κομμουνιστικού κόμματος· ένα κομμουνιστικό κόμμα που καταργεί στην πράξη την όποια δημοκρατία των σωματείων και της εργατικής τάξης για να μαζέψει μέλη και στελέχη του σε ένα σόου ασκήσεων ακριβείας στην πλατεία Συντάγματος· ένα κόμμα που εξαντλεί την επαναστατική του δράση σε προτάσεις νόμου στη Βουλή. Ένα δηλαδή σοσιαλρεφορμιστικό κόμμα.

Ποιον εντυπωσιάζουν λοιπόν αυτές οι ασκήσεις ακριβείας στην πλατεία Συντάγματος; Ακριβώς όπως και στο στρατό, όπου οι ασκήσεις ακριβείας είναι παντελώς άχρηστες για τη διεξαγωγή πολέμου αλλά κάνουν την καρδιά των καραβανάδων να αγάλλεται και επιβεβαιώνουν την εξουσία τους στο στράτευμα, έτσι και εδώ αυτές οι ασκήσεις ακριβείας των μελών του ΚΚΕ είναι αδιάφορες για την ταξική πάλη αλλά επιβεβαιώνουν το ρόλο της κομματική γραφειοκρατίας.

Η ηγεσία του ΚΚΕ θα πρέπει να δείξει ότι το στράτευμα που διαθέτει δεν είναι απλώς για επίδειξη αλλά μπορεί να συγκρουστεί πραγματικά με τις δυνάμεις των καπιταλιστών. Η κρίση που έρχεται, και θα είναι σφοδρή, είναι η ευκαιρία να αποδειχτεί αν οι ηγέτες του ΚΚΕ είναι στρατηγοί της ταξικής πάλης από την πλευρά της εργατικής τάξης ή αν είναι απλοί λοχαγοί τιμητικών αγημάτων και παρελάσεων όπως στην προηγούμενη κρίση.

Βάιος Παπαθεοχάρης